Világnapi üzenet

Forrás: Kef.hu

"Első az ember: állítsuk le a megbélyegzést és a diszkriminációt, erősítsük a megelőzést”

A világ kábítószer-problémája összetett probléma, amely világszerte emberek millióit érinti. Sok kábítószer-fogyasztó ember szembesül megbélyegzéssel és diszkriminációval, ami tovább károsíthatja fizikai és mentális egészségét, és megakadályozhatja őket abban, hogy hozzájussanak a szükséges segítséghez. Az Egyesült Nemzetek Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala (UNODC) elismeri a kábítószer-politikák emberközpontú megközelítésének fontosságát, különös tekintettel az emberi jogokra, az együttérzésre és a bizonyítékokon alapuló gyakorlatokra.

A kábítószerrel való visszaélés és az illegális kereskedelem elleni nemzetközi napot, vagyis a kábítószer-kereskedelem világnapját minden év június 26-án tartják, hogy megerősítsék a cselekvést és az együttműködést a kábítószer-visszaéléstől mentes világ megteremtésében. Az idei kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a drogfogyasztókkal való tisztelettel és empátiával való bánásmód fontosságára; bizonyítékokon alapuló, önkéntes szolgáltatások nyújtása mindenki számára; alternatívák felkínálása a büntetés helyett; a megelőzés előtérbe helyezése; és együttérzéssel vezet. A kampány célja továbbá a kábítószer-használók megbélyegzése és diszkriminációja elleni küzdelem azáltal, hogy előmozdítja a tiszteletteljes és nem ítélkező nyelvezetet és attitűdöket.

“People first: stop stigma and discrimination, strengthen prevention”

The world drug problem is a complex issue that affects millions of people worldwide. Many people who use drugs face stigma and discrimination, which can further harm their physical and mental health and prevent them from accessing the help they need. The United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) recognizes the importance of taking a people-centered approach to drug policies, with a focus on human rights, compassion, and evidence-based practices.

The International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking, or World Drug Day, is marked on 26 June every year to strengthen action and cooperation in achieving a world free of drug abuse. The aim of this year’s campaign is to raise awareness about the importance of treating people who use drugs with respect and empathy; providing evidence-based, voluntary services for all; offering alternatives to punishment; prioritizing prevention; and leading with compassion. The campaign also aims to combat stigma and discrimination against people who use drugs by promoting language and attitudes that are respectful and non-judgmental.

A UNODC hivatalos oldala itt  található. 

 

  • vilagnap_2023

Ajánlott böngésző: Google Chrome 60.0.3112.113, Firefox 55.0.3 Ajánlott felbontás: 1366x768px