Új kábítószerügyi stratégia Veszprémben

Forrás: Veszprém MJV Önkormányzata Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma

A Veszprémi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum 2021 nyarán fogadta el a két korábbi stratégiára épülő új tervet. Az ezt megelőző féléves munkáról folyamatosan hírt adott a KEF helyben, illetve a több megyére kiterjedő partnerhálózatán keresztül is.

Az érdeklődők a KEF.hu oldalon szintén nyomon követhették a stratégiaalkotás folyamatát a megjelent tudósításokon keresztül. 

A tervezés során a Komárom-Eszetrgom Megyei Önkormányzattal és Székesfehérvár MJV Önkormányzatával, illetve a KEF-ek képvielőivel is folyamatosan konzultáltak a veszprémi szakemberek.

A most elfogadott stratégiában új dimenzióként jelenik meg a viselkedési addikciók témaköre, a pandémiával összefüggésben kialakult új jelenségek kezelése ("Post-covid Coaching"), az új digitális technológiák felhasználása az egyénre szabott alkalmazások fejlesztésével ("My Addicts" - addikciós gyorsteszt). Ezek mellett az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekthez is kapcsolódva a közösségi színterek és szórakozóhelyek, szórakoztató programok biztonságának javítása érdekében bevezetendő védjegyrendszerrel ("Beyond Trip") kapcsolatban is meghatároz feladatokat. 

A várospolitikával összhangban fogalmazták meg az alábbiakban olvasható küldetést és jövőképet: 

Veszprém képes arra, hogy kiemelkedő megoldásokat és eredményeket érjen el a kábítószerprobléma kezelésében.

Ezt vetíti előre egyrészt az az út, amit eddig bejárt ezen a területen, másrészt az a szemlélet, ami a más vonatkozásokban tapasztalható progresszív fejlődésének kulcsa.

A korábban lerakott alapokra építve az új felismerésekkel, a korábbi szemlélet meghaladásával, a klasszikus határokon túli gondolkodással alakítható a közösség számára kedvező irányba a kábítószerügy és annak határterületei.
Nyitottnak kell lenni és annak is maradni azokhoz a felismerésekhez, amelyek például a viselkedési függőségek jelentőségét és térnyerését is azonosítják és beemelik az addikciók kezelési paradigmájába. Meg kell újítani azokat a nézőpontokat, amelyek a kábítószerek legújabb típusairól és használati, beszerzési jellemzőiről helyes képet adnak és hozzásegítenek a megfelelő következtetésekhez.
A kábítószerügyi stratégia legfontosabb küldetése, hogy keretbe foglalja a jövőkép speciális mozaikdarabjait. A szemléletet, az elveket, az együttműködési mezőket, az átfogó és konkrét célkitűzéseket, valamint az intézkedéseket és feladatokat. 

Az új stratégia több formátumban is elérhető Veszprém város weboldalán.

 

Ajánlott böngésző: Google Chrome 60.0.3112.113, Firefox 55.0.3 Ajánlott felbontás: 1366x768px