szeptember 10. - Az öngyilkosság megelőzésének világnapja

Forrás: Kef.hu

Világszerte minden 100. haláleset öngyilkosság eredménye. Minden öngyilkosság pusztító, és mély hatással van a körülötte élőkre.

A tudatosság növelésével, az öngyilkosság körüli megbélyegzés csökkentésével és a jól tájékozott cselekvés ösztönzésével azonban csökkenthetjük az öngyilkosságok előfordulását világszerte. Az öngyilkosságok megelőzésének világnapja jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet az öngyilkosságra és elősegítsük a cselekvést olyan eszközökkel, amelyek világszerte bizonyítottan csökkentik az öngyilkosságok és öngyilkossági kísérletek számát.

Az idei év mottója, a „Remény megteremtése cselekvés útján” emlékeztet arra, hogy van alternatívája az öngyilkosságnak, és célja, hogy bizalmat és fényt ébresszen mindannyiunkban; hogy cselekedeteink - legyenek akár kicsik, akár nagyok - reményt adhassanak a küzdőknek. Az öngyilkosság megelőzése gyakran lehetséges és Ön kulcsszereplője lehet ennek. Cselekvéssel változást lehet elérni valakinél a legsötétebb pillanataiban - a társadalom tagjaként, gyermekként, pedagógusként, szülőként, barátként, kollégaként vagy szomszédként. Mindannyian szerepet játszhatunk abban, hogy támogassuk azokat, akik öngyilkossági válságot élnek át, vagy akik öngyilkosság következtében gyászolnak.

Az öngyilkossági gondolatok összetettek. Az öngyilkossághoz vezető tényezők és okok összetettek és sokfélék. Tudjuk, hogy vannak bizonyos tényezők és életesemények, amelyek sebezhetőbbé tehetnek az öngyilkossággal és a mentális problémákkal (mint például a szorongás és depresszió) szemben. Az öngyilkosságra hajlamos emberek csapdába szorultan vagy tehernek érezhetik magukat a barátaik, a családjuk és a körülöttük élők számára, ezáltal úgy érezhetik, egyedül vannak és nincs más lehetőségük az öngyilkosságon kívül. A cselekvéssel reményt teremtve jelezhetjük az öngyilkossági gondolatokat átélőknek, hogy van remény, törődünk velük és támogatni szeretnénk őket.

Reményt adhat valakinek, ha megmutatja, hogy törődik vele. Mindannyian szerepet játszhatunk, bármilyen kicsi is legyen az a szerep. Soha nem tudhatjuk, melyik cselekedetünk hoz változást mások életében. Mindannyian kapcsolatba léphetünk valakivel. Nem kell megmondani, hogy mit tegyen, sem megoldásokat adni, csupán időt és teret biztosítani arra, hogy meghallgassuk őt a szorongásaival vagy az öngyilkossági gondolataival kapcsolatban. Egy rövid beszélgetés életeket menthet, kapcsolatot teremthet és reményt kelthet.

A megbélyegzés nagy akadálya a segítségkérésnek. Az öngyilkossággal kapcsolatos kommunikáció megváltoztatása a remény hangsúlyozása által együttérzőbb társadalmat hozhat létre, ahol a rászorulók könnyebben tudnak segítséget kérni. Mindannyian tehetünk valamit azért, hogy olyan világban éljünk, ahol az öngyilkosság nem tabu, és mindannyian tehetünk valamit a megelőzés érdekében.

Az öngyilkossági tapasztalatokkal rendelkező emberek meglátásai és történetei rendkívül hatékonyak lehetnek abban, hogy segítsenek másoknak jobban megérteni a témát és az embereket segítségnyújtásra ösztönözzék, valamint hogy az érintettek maguk is segítséget kérjenek. Nagyon fontos, hogy a történetét megosztó személy tudja, hogyan tegye ezt úgy, hogy biztonságos legyen számára és a történetét hallgatók számára.

A jelentős érzelmi szorongásról, öngyilkossági gondolatokról vagy kísérletekről szóló személyes történetek, valamint a felépülési tapasztalatok reményt adhatnak másoknak arra vonatkozóan, hogy ők is át tudnak jutni a szorongás vagy válság időszakán. A személyes gondolatok segíthetnek másoknak megérteni, mit jelent az öngyilkossági késztetés és hogyan tudnak másokat támogatni.

Akik megosztják tapasztalataikat a hozzátartozójuk öngyilkosságát követő gyászról és arról, hogyan élik új „normális” életüket, segíthetnek más öngyilkossági veszteséget szenvedőknek az öngyilkosság pusztításának elfogadásában, és abban, hogy higgyenek a veszteség átvészelésére vonatkozó képességükben.

A megértés és a kapcsolatok ösztönzésével, a tapasztalatok megosztásával önbizalmat kívánunk adni az embereknek a cselekvéshez. Az öngyilkosság megelőzése érdekében fényjelzővé kell válnunk a fájdalommal élők számára.

Ön lehet a fény.

Forrás: egeszseg.hu

Ajánlott böngésző: Google Chrome 60.0.3112.113, Firefox 55.0.3 Ajánlott felbontás: 1366x768px