Ingyenes HIV és HCV szűrővizsgálatok

Forrás: Kef.hu

Ingyenes HIV és Hepatitis C szűrővizsgálatok

A Hepatitis (májgyulladás) oka vagy vírusfertőzés, vagy mértéktelen alkoholfogyasztás lehet.
A HIV fertőzés átvitele védekezés nélküli szexuális (elsősorban homoszexuális) kapcsolatnál, vagy intravénás drogozásnál, közös tű és fecskendő használatakor fokozott.

Jelen program célja kettős: egyrészt konkrét, „evidence based” adatok gyűjtése a tényleges HIV és Hepatitis C fertőzöttségről, másrészt a nevesítetten elvégzett vizsgálatokban megerősítetten HCV fertőzött intravénás kábítószer élvezők interferon mentes terápiába való bekerülésének elősegítése.


Ezzel valóban meg lehet állítani ebben a veszélyeztetett populációban a vérrel átvihető vírusfertőzések további terjedését, ugyanakkor a sikeres terápia esetén lökést tudunk adni a kábítószer élvezőknek a rehabilitációra ( csak HCV negatív klienseket fogadnak), és végül a munka világába való visszatérésre.
2018-as évre a NEAK lehetőséget teremtett arra, hogy a „vaklicittel” oly mértékig csökkentse a HCV fertőzött betegek interferon mentes kezelésének költségeit, hogy az adott keretből kb 3.000 HCV fertőzött kezelése válik lehetővé. Ezzel a lehetőséggel olyan betegek is kezeléshez juthatnak, akiknél ez a lehetőség korábban szóba sem jöhetett, hiszen olyan szigorúak voltak a terápia elkezdésének szabályai

A szűrővizsgálatokat végző Pozitív Élet Alapítványnak és a hepatológusoknak, valamint a HIV fertőzöttek kezelését végző orvosoknak szorosan együtt kell működniük, hogy egyetlen beteg se maradjon ki a kezelési lehetőségekből, minden beteg bekerülhessen a rendszerbe.
A felvilágosítással, tanácsadással összekötött HIV, Hepatitisz gyorsteszttel végzett ingyenes, megvárható szűrővizsgálat helyszíne:

Minden kedden és csütörtökön 16.00 és 18.00 óra közötti időben a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ II. emeleti vérvételi laboratóriumi helyiségében. Cím: 1084 Budapest Auróra u. 22-28. (bejárat a Déri M. utca felöl
Az eredmény (ami nagyjából 20 perc alatt készül el) a helyszínen megvárható, arról névre szóló lelet kerül kiállításra.

A vizsgálathoz a gyorsteszt eredménye alapján esetlegesen felmerülő kezelés lehetősége miatt, TAJ kártya és személyazonosító igazolvány szükséges, amelyet az érdeklődők vigyenek magukkal.
A helyszínen a vizsgálati tájékoztató elolvasása után kell a belegyező nyilatkozatot aláírni, kiskorú esetében ezt a gondviselőnek kell megtennie.
A helyszínen lehetőség lesz kérdőív kitöltésére, valamint a témában kérdések feltételére. A szűrésre, a téma aktualitására tekintettel – minden olyan érdeklődőt (akár a leszokás útját járó, vagy azt választani kívánó szerhasználókat is), - aki szeretne HIV és HCV pozitivitás esetén a hatékony gyógyszeres kezelésben részt venni, szívesen látnak a szervezők.
Mintavétel: Ujjbegyes vérvétel, vérvételi lándzsával. Vizsgálat végzése HIV combo és HCV gyorsteszttel történik. Eredmények kiadása névre szóló lelettel.

Pozitív HCV szűrővizsgálatnál a drogfüggőknél a HCV vírusmennyiség meghatározása is ( mely a gyógyszeres kezelés előfeltétele) ujjbegyes vérvétellel végezhető el.

Pozitív eredmény esetén kezelésbe irányítás:

HIV pozitivitás: Dr Szlávik János Szent László Kórház 14-es épület –Ambulancia

HCV Pozitivitás: Dr Makara Mihály Felnőtt ambulancia 3/C épüle

telefonszám: +36-20-445-31-40 (munkaidőben)

  • hcv_majfibrozis

Ajánlott böngésző: Google Chrome 60.0.3112.113, Firefox 55.0.3 Ajánlott felbontás: 1366x768px