Család – Egészség – Közösség. A Hungarostudy 2021

Forrás: Kef.hu

Pontosan egy évvel ezelőtt, 2022. január 13-án, Kopp Mária születésének 80., halálának 10. évfordulója alkalmából konferencián emlékezett meg névadója szellemi örökségéről a KINCS, illetve számos programmal és rendezvénnyel meghirdette a Kopp Mária Évet is. Ennek lezárásaként bemutatták a „Magyar lelkiállapot 2021: Család – Egészség – Közösség” című tanulmánykötetet, amely a magyarok lelki egészségét vizsgáló kutatás, a Hungarostudy 2021 eredményeit dolgozza fel.

A rendezvényen Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora úgy fogalmazott, hogy a család az élet legbecsesebb dolga, a család jelenti gyökerünket, az élet forrását, biztos, szerető hátteret biztosít, ugyanakkor a közösség legkisseb összetartó kapcsa, a társadalom alapegysége, amelyet a nemzet gyarapodásához védeni, támogatni kell.

Dr. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára nyitóbeszédében elmondta, hogy a magyar családpolitika célja a családok további erősítése, valamint a fiatalok előtt álló akadályok lebontása, hogy egyszerűbb, könnyebb legyen a boldogulása az új nemzedékeknek.
A kormány szeretné megadni a lehetőségét annak, hogy ne kelljen választani a tanulás és a család, a munka és a család között, ezt segíti például idén januártól a 30 év alatt gyereket vállaló nők szja-mentessége, a szintén 30 év alatti, a tanulmányaik alatt vagy azok befejezését követő 2 évben gyereket vállaló nők teljes diákhitel tartozásának elengedése, valamint a babaváró hitel meghosszabbítása 2024-ig.

Prof. Dr. Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének intézetigazgatója hangsúlyozta, hogyha beavatkozunk és a családokat kívülről segítjük, mind a családpolitikával, mind a szülők pszichológiai támogatásával, akkor javulást lehet elérni a lelki egészségben. A rosszul működő családok, a testi-lelki betegségek ugyanis rossz „muníciót” jelentenek a gyerekeknek.

A konferencián „A család és a közösség egészségvédő szerepe” címmel előadást tartott Székely András, a KINCS tudományos főmunkatársa, aki kiemelte, hogy azok, akik párkapcsolatban, házasságban, családban élnek, illetve aktív tagjai közösségeknek, sokkal elégedettebbek, boldogabbak és egészségesebbek, mint azok, akik egyedül élnek.

Dr. Salamin Géza, a KINCS tudományos elnökhelyettese reflexiójában elmondta, hogy a Hungarostudy 2021 kutatás során 167 kérdező 7000 magyar ember testi és lelki egészségét vizsgálta meg és jól látszik, hogy ez a felmérés igazi Hungarikum, ami hasznos lehet a szakpolitikának, a tudománynak és a magánszemélyeknek is.

„A Hungarostudy 2021 – a magyarok egészségi állapotának változásai” című kerekasztal-beszélgetésen Gyebnár Brigitta, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Családügyekért Felelős Helyettes Államtitkárságának Nőpolitikai Osztályának osztályvezetője, Dr. Bódizs Róbert Zoltán, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatási igazgatóhelyettese és dr. Pári András, a KINCS kutatási vezetője vett részt, a moderátor Prof. Dr. Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének intézetigazgatója volt.

A második kerekasztal-beszélgetés témája a „Család – Közösség – Lelki egészség - a magyarok lelki egészsége” volt, ezen Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára, Dr. Balog Piroska, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének egyetemi docense és Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke beszélgettek, Székely András, a KINCS tudományos főmunkatársának moderálásában.

A ’Család – Egészség – Közösség’ Hungarostudy 2021 tanulmánykötet e-book és könyv formájában elérhető a KINCS e-könyvesboltjában: https://konyvtar.koppmariaintezet.hu/?product=magyar-lelkiallapot-2021-csalad-egeszseg-kozosseg-hungarostudy-2021-tanulmanyok&lang=hu

A teljes konferencia visszanézhető a KINCS Facebook oldalán: https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=846765036429472

A cikk átvett. Forrás:  www.koppmariaintezet.hu;MTI

Ajánlott böngésző: Google Chrome 60.0.3112.113, Firefox 55.0.3 Ajánlott felbontás: 1366x768px