Veszélyes pszichoaktív anyag!

Forrás: Kef.hu

Az Országos Rendőr-főkapitányság egy veszélyes hatású új pszichoaktív anyag megjelenéséről számolt be. A szóban forgó szintetikus kannabinoid származékot több mint 50 lefoglalás során azonosították eddig, Budapestről és az ország legtöbb megyéjéből.

Az anyagot két hónapja azonosították először, azóta legkevesebb 11 haláleset köthető ennek a szernek a fogyasztásához. Az elhunytak többsége drogfogyasztó múlttal rendelkezett, a halált megelőzően fáradékonyságra, szívtájéki fájdalomra, légzési nehézségre panaszkodtak, a halál előtt görcsös rohamról számoltak be. Az esetek feltárása jelenleg is folyamatban van.

Legtöbbször „varázsdohány” néven ismert, szintetikus hatóanyaggal átitatott dohánymintát, néhány esetben átitatott zöld gyógynövény-törmeléket, illetve barnás-narancssárgás színű, por formájú, közel tiszta hatóanyagot foglalt le a Rendőrség. Az eddigi eredmények alapján valószínűsíthető, hogy az új dizájner drog a korábbi hasonló vegyületeknél sokkal veszélyesebb, ám külsőre nem különböztethető meg a más hatóanyagot tartalmazó „varázsdohány” illetve „herbál” készítményektől, illetve ezek tiszta hatóanyagát tartalmazó poroktól.

A mai sajtóban megjelent „bika” megnevezés az anyag (4F-MDMB-BICA) kémiai nevére utal, nem a szer utcai nevére.

Kérjük Önöket, hogy az Önökkel kapcsolatba kerülő klienseket tájékoztassák az utcán jelenlévő szintetikus kannabinoid származékok (utcai nevek: herbál, varázsdohány, bió, biofű, ható) fogyasztásának fokozott kockázatairól. Hívják fel a kliensek figyelmét arra, hogy hasonló tünetek esetén haladéktalanul hívjanak mentőt.

Amennyiben szintetikus kannabinoidokat fogyasztó klienseik az elmúlt 2 hónapban vagy a most következő hetekben szokatlan hatású, mellékhatású anyagról számolnak be Önöknek, kérem, ezeket a beszámolókat lehetőség szerint továbbítsák felénk.

Kérjük továbbá, hogy a veszélyhelyzetről szóló felhívást kommunikációs csatornáikon – szociális média oldalaikon is terjeszteni szíveskedjenek, hogy a lehető legtöbb kliens értesüljön a veszélyről.

Köszönettel:

Nemzeti Drog Fókuszpont

Ajánlott böngésző: Google Chrome 60.0.3112.113, Firefox 55.0.3 Ajánlott felbontás: 1366x768px