Szakmai napot tartott az Egri KEF a Dohányzásmentes Világnap alkalmából

Forrás: Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Eger

Az Egri Kábítószerügyi Egyeztető Fórum a Dohányzásmentes Világnap alkalmából egy szakmai napot szervezett a Polgármesteri Hivatal Üvegtermében. A program középpontjában az alternatív dohányzási szokások, a különféle elektromos és hevített dohánytermékek és nikotin tartalmú tasakok álltak.
 
A rendezvényen elsősorban a fiatalok testi és mentális egészsége iránt elkötelezett szakemberek (pedagógusok, védőnők, iskolaorvosok, iskolai szociális segítők, szenvedélybeteg-ellátásban dolgozók, iskolai bűnmegelőzési tanácsadók) vettek részt. Az eseményre Borsod és Nógrád megyéből is érkeztek téma iránt érdeklődők.
 
A program indokoltságát az adta, hogy az utóbbi időben egyre több kérdés érkezett az egri iskoláktól az Egri KEF tagszervezeteihez az új típusú dohánytermékekkel kapcsolatban, mint például a snüssz, Elfbar, vagy a különböző hevített dohánytermékek. Nem ritka, hogy már általános iskola felső tagozatában több gyerek is rendelkezik internetről beszerezhető, nikotinmentes, vagy nikotin tartalmú elektromos cigarettával, amely számos egészségügyi és szabályozási kérdést vet fel.
 
A KEF a komplexitás jegyében kiemelten fontosnak tartja, hogy koordinációs tevékenységét a kábítószerfogyasztás jelenségén túlmenően az alkohol, dohányzás és a különböző viselkedési függőségekkel kapcsolatban is megvalósítsa.
 
A szakmai nap résztvevői először Kimmel Zsófia, a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségfejlesztő referensének előadását hallhatták, ahol a hagyományostól eltérő dohánytermékek jogi szabályozásáról és egészségügyi hatásairól szerezhettek új ismereteket. Ezt követően két szekcióülés következett, ahol az egyikben az iskolákban megjelenő dohányzás megelőzése és kezelése, a másikban pedig a fiatalok körében egyre népszerűbb, új típusú dohánytermékeket és eszközöket ismerhették meg közelebbről a szakemberek.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ajánlott böngésző: Google Chrome 60.0.3112.113, Firefox 55.0.3 Ajánlott felbontás: 1366x768px