Élőben közvetítette a tv a XIX. Drogügyi konferenciát Egerben

Forrás: Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Eger

XIX. Tiszta Élvezet Drogprevenciós Nap és Regionális Drogügyi Konferencia - Újratervezve

Együtt élni a veszéllyel – Krízisek és kiutak a járvány idején

 

Az egri Kábítószerügyi Egyeztető Fórum és a Városi Diáktanács az Eger MJV Önkormányzatának támogatásával 2020.09.25-én már 19. alkalommal rendezte meg a Tiszta Élvezet Drogprevenciós Napot és Regionális Drogügyi Konferenciát. Az esemény az Együtt élni a veszéllyel – Krízisek és kiutak a járvány idején címet kapta.

Sajnálatos módon a koronavírus miatt ebben az évben elmaradt a szakmai konferencia megrendezése, ami a korábbi években nagyszámú érdeklődőt vonzott. A konferencia résztvevői minden évben egészségügyi, szociális, rendészeti és köznevelési területen dolgozó szakemberek. Az előadások pedig a függőség témáját mutatják be más-más szempontból. Rendhagyó módon ebben az évben a TV Eger élőben közvetítette a szakmai előadásokat, ami online is megtekinthető a TV Eger és az egri KEF Facebook oldalán is. A televíziós és online közvetítés segítségével nem csak a területen dolgozó szakemberekhez, hanem sokkal szélesebb körben, a lakossághoz is eljuthatnak az előadások üzenetei. Az idei év központi témája, hogy egy olyan krízishelyzet, mint amit a koronavírus kapcsán sokan megtapasztaltunk, hogyan tud hatni az emberek lelki egészségére és az addiktológiai ellátórendszerre. Az előadók a függőségek, az agresszió és kapcsolati erőszak témáit járták körbe, valamint praktikus és kézzel fogható információkat adtak a téma iránt érdeklődőknek és érintetteknek egyaránt.

Elsőként Dr. Szemelyácz János pszichiáter, addiktológus, a pécsi Integrált Drogterápiás Intézet - INDIT Közalapítvány - szakmai vezetője tartott előadást Addiktológiai ellátások járvány idején címmel, amely bemutatta, hogy egy krízishelyzet nem csak pánikot hozhat magával, hanem egyben lehetőséget is jelenthet a változásra. Kifejtette, hogy krízishelyzetben elindulhatnak olyan folyamatok, és kialakulhat egy olyan gondolkodásmód, amely a normál hétköznapokban elképzelhetetlen lehetett volna. A veszély által a rendszer, így az ellátó intézmények rugalmasabbá - online konzultáció, a helyzethez igazodó új struktúrák - válnak.

Kitért arra, hogy milyen jelenségeket figyeltek meg a járvány első hullámában. Azt tapasztalták, hogy bizonyos szerhasználati minták megváltoztak „Az otthoni szerhasználat fontossá vált a kliensek számára, és a serkentőszerek használata megemelkedett. Erre példa, hogy noha azok a szórakozóhelyek bezártak, ahol hozzájutottak ezekhez a kábítószerekhez, maga a droghasználat megmaradt, és lényegében otthoni tevékenységgé vált. A fővárosban például jelentős kokaintúlkínálat volt, de Pécs viszonylatában is elmondható, hogy számottevő volt a serkentőszerek (amfetamin, MDMA) kínálata” – részletezte.

Nem csak az esti, munkaidő utáni szerhasználat nőtt meg, hanem részben a home office miatt megemelkedett a fájdalomcsillapítók fogyasztása is.

 

A második előadó Dr. László Gergely, az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet pszichiáter szakorvosa volt, aki a gyakorlatban is hasznosítható technikákat, ismereteket mutatott be, amely hasznos lehet, ha valaki krízisben lévő személlyel találkozik. Részletesen kifejtette a család szerepét a beteggel való együttműködésben.  Előadásában számos tévhitet oszlatott el a pszichiátriai problémákkal (öngyilkosság, depresszió) kapcsolatban. Kiemelte, hatalmas társadalmi probléma, hogy általánosságban elítélik a pszichiátriai betegeket.

 

Ezt követően Sándor-Lenkei Aida az Ökumenikus Segélyszervezet Regionális Krízisambulanciájának szakmai vezetője beszélt a kapcsolati erőszak sajátosságairól Meddig mehet? című előadásában, amelyben bemutatta, hogy milyen lehetőségei vannak a kapcsolati erőszak áldozatainak a segítségkérésre. Kiemelte, hazánkban a családon belüli erőszak átlagosan 10-ből 3 embert érint. Az áldozatok nagy arányban (70%) a 25 és 40 közötti nők közül kerülnek ki, de az idősek (15%) is nagy számban előfordul a kapcsolati erőszak. A legnagyobb problémaként említette, hogy az áldozatok a környezetük felé nem mutatják, hogy mekkora bajban vannak, és mennyire félnek.

„Általánosságban mélyen hallgatnak arról, hogy mennyire szoronganak, mert úgy gondolják, hogy ez egy tabutéma” – hangsúlyozta.

Az előadások és az azt követő kerekasztal beszélgetés elérhető az alábbi linkeken:

https://youtu.be/s92G6x0l4Q0

http://www.tveger.hu/2020/09/25/a-mi-tortenetunk-1-resz-2020-09-25/

http://www.tveger.hu/2020/09/25/a-mi-tortenetunk-2-resz-2020-09-25/

 

 

Ajánlott böngésző: Google Chrome 60.0.3112.113, Firefox 55.0.3 Ajánlott felbontás: 1366x768px