A Gyáva című előadás Tokajban

Forrás: Tokaji Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Szakmai Beszámoló

 

A BAZ Megyei Önkormányzat és a Tokaji Egészségfejlesztő Központ Nonprofit Kft. között együttműködési megállapodás jött létre, az Önkormányzat által az Emberi Erőforrások Minisztériumához beadott „Kábítószer ellenes megelőző program Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén” elnevezésű program megvalósítása tárgyában.

Az intézetünk a pályázat sikeres elnyerését követően szervezte meg a pályázatba illeszkedő programot.

  1. szeptember 17-én a Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Technikum, Szakgimnázium és Gimnázium osztálytermében került megrendezésre a Gyáva című előadás. Az előadáson a diákok mellett a pedagógusok is részt vettek.

A színdarab úgynevezett kétszereplős osztályterem színházi műfaj, amelyet az osztályterem átrendezését követően díszlet és jelmez nélkül játszották a színészek.

A főszerepet egy drogos fiú szerepét Kovács Krisztián játszotta. Az apa szerepében Scherer Pétert láthatták a diákok. Az előadást követő beszélgetésben Surányi Judit addiktológiai konzultáns is rész vett.

A történetben egy fiatal fiú mesél a gondolatairól, érzéseiről, a családjával lévő ellentmondásos kapcsolatáról, és arról, hogyan kezdett drogozni, s milyen kínlódások árán sikerült leszoknia. Az apa, aki mindezt végignézi, hallgatja és éli. Zavarba ejtően személyes párbeszédek és belső monológok, humoros és keserű helyzetek az élet rendhagyó sorsfordulatai közé ékelve. Hol csúszhatnak el a szándékok? Miért választjuk a „könnyebb” utat, ha úgy érezzük, az életünk zsákutcába ért?
Az előadás szövegkönyve a kábítószer függőségükről valló emberek személyes dokumentumai, valamint az alkotók írásai alapján készült, több díjat nyert, több mint 400 alkalommal játszották.

Az előadást követően lehetőség volt egy addiktológiai konzultánssal beszélgetni, a darab témáját, az általa keltett érzéseket, gondolatokat feldolgozni. A beszélgetést Scherer Péter vezette.

A téma népszerű volt a tanulók körében, a konzultáns általánosan beszélt a különböző szerek által kiváltott függőségről, a gyerekek érdeklődve hallgatták a társaik véleményeit a témával kapcsolatban.

Az előadás nagy sikert aratott, melyet közös pogácsázással és ásványvíz fogyasztással zártunk le.

  Kapcsolódó fájlok

  • dscn0663

  • dscn0645

  • dscn0675

  • dscn0673

Ajánlott böngésző: Google Chrome 60.0.3112.113, Firefox 55.0.3 Ajánlott felbontás: 1366x768px